Prijava in osnovno urejanje vsebine v WordPressu

V tem vodiču bomo predstavili prijavo in osnove urejanja vsebine v CMS sistemu WordPress (konkretno WordPress 3.8). Začeli bomo po vrsti, najprej s prijavo v sistem. Po končani izdelavi spletne strani prejmete dostopne podatke (uporabniško ime ter geslo). V urejevalnik vsebine se prijavite preko spletnega naslova www.vasa-domena.si/prijava. V polji vpišete poslane podatke in pritisnete gumb Prijava.

Po uspešni prijavi vas pozdravi začetna stran, ki ima na levi strani glavni meni. Za osnovno urejanje vsebine je najpomembnejši vnos menija Strani oz. Prispevki, saj se tam nahaja vsebina vaše spletne strani. Pod menijem Nastavitve se nahajajo še različni vnosi dodatno nameščenih vtičnikov.

Priporočeno je, da si po prijavi spremenite geslo za dostop do urejevalnika. To storite tako, da v levem glavnem meniju izberete vnos Profil.

Na dnu strani profila najdete polji Novo geslo in Ponovite novo geslo. V obe polji vpišete vaše novo geslo (priporočljiva je uporaba gesel dolžine vsaj 7 znakov in takšna, ki vsebujejo vsaj eno številko ali drug znak). Kakovost gesla vam pokaže tudi Kazalec kakovosti. Po vpisu kliknite na spodnji gumb Posodobi profil. Novo geslo si zapišite ali shranite nekam na varno.

Po uspešni spremembi gesla lahko pričnemo z urejanjem vsebine na spletni strani. Običajno se vsa vsebina (strani) nahaja v meniju Strani, zato kliknemo na ta vnos v glavnem meniju na levi strani. Odpre se nam seznam vseh vpisanih strani.

S klikom na posamezen vnos se nam ta odpre v načinu za urejanje. Na sliki spodaj je prikazan primer skoraj praznega prispevka oz. podstrani. Kot je razvidno lahko vsebino urejamo s pomočjo urejevalnika na vrhu, kateri ima podobna orodja in nastavitve, kot jih najdemo v urejevalnikih besedil na računalniku. Tako imamo na voljo gumbe za oblikovanje besedila, velikost in tip pisave, barvo pisave itd. V tem primeru je nameščen TinyMCE urejevalnik. Urejanje same podstrani je odvisno tudi od nameščene predloge spletne strani in njenih “kratkih kod” (shortcodes), ki nam lahko poenostavijo postavljanje besedila in fotografij ter drugih elementov na sami spletni strani.

Za bolj podrobne spremembe ali pa za vnos zahtevnejših elementov, lahko v tem grafičnem urejevalniku preklopimo tudi na pogled HTML kode. To storimo s klikom na gumb HTML. Nekakšen vmesni način pa je preklop iz zavihka Grafični prikaz na Besedilni prikaz (zgoraj desno). Ta način nam odstrani vse grafične elemente (fotografije, grafike, video…) in prikaže samo besedilo skupaj z osnovnimi html gradniki.

 Pri spremembi načina prikaza vsebine strani se nam spremeni tudi orodna vrstica urejevalnika.

Poleg rubrike Strani ima WordPress še rubriko Prispevki, kjer se nahajajo zapisi v blogu spletne strani, če ga spletna stran ima. Poleg urejanja besedila lahko na stran dodajamo tudi fotografije. Pred nalaganjem fotografije na strežnik moramo to primerno pomanjšati, saj za prikaz na spletni strani ne potrebujemo ogromne fotografije. Poleg tega (pre)velika fotografija zasede tudi več prostora in se zato tudi počasneje odpira. Priporočljiva je uporaba fotografij do 800 pik po najdaljši stranici, običajno pa še precej manj (200-400 pik po najdaljši stranici je za fotografijo znotraj besedila dovolj). Fotografije naložimo na strežnik preko gumba Dodaj predstavnostne datoteke, ki se nahaja zgoraj levo.

Odpre se nam okno, kjer lahko že pripravljene fotografije naložimo iz našega računalnika (trdega diska). Datoteke izberemo na našem računalniku in kliknemo na gumb Odpri (št. 2) ter nato še na Dodaj v stran (št. 3) (moder gumb spodaj desno). Če nalagamo več fotografij, lahko ustvarimo tudi galerijo teh fotografij. V meniju okna za nalaganje fotografij pred nalaganjem izberemo možnost Ustvari galerijo in šele nato izberemo fotografije za nalaganje na strežnikPostavitev in prikaz fotografij je potem odvisna še od predloge spletne strani in nameščenih vtičnikov (Lightbox,…).

Za konec si poglejmo še spreminjanje – urejanje menijev na spletni strani. Najdemo jih v glavnem meniju pod Videz -> Meniji. Tukaj lahko urejamo že obstoječe menije ali pa dodamo preko gumba Dodaj v meni nov vnos v meni.

CMS WordPress ima lahko nameščenih še ogromno različnih vtičnikov (Plugins), katere najdete v glavnem meniju pod vnosom Vtičniki ali pa so njihove nastavitve kar v glavnem meniju nižje od vnosa Nastavitve. Opis vtičnikov in ostalih naprednih možnosti pa že presega ta osnovni vodič urejanja vsebine v WordPressu.

Če se po končani izdelavi spletne strani pojavijo še dodatna vprašanja, vsem našim strankam z veseljem brezplačno pomagamo pri prilagajanju na novo spletno stran (preko emaila ali telefonsko).

Preberete si lahko tudi nekoliko podrobnejši vodič o WordPressu na tej povezavi (v angleščini).

Če imate težave pri urejanju vaše spletne strani (ali nimate časa), se lahko dogovorimo tudi za vzdrževanje spletne strani in tako tega vodiča sploh ne potrebujete :).

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

5 × 1 =

Ojla, kako lahko pomagamo ?