Osnovna pohitritev računalnika (optimizacija)

Že po kakšnem letu dni od nakupa in sveže namestitve operacijskega sistema, imajo računalniki to grdo navado, da postanejo počasni in ne dosegajo več optimalnega delovanja (hitrosti ob nakupu). Običajno to ne pomeni, da gre za kako okvaro ali večjo težavo, ampak se sistem enostavno “zabaše” z raznorazno navlako, nepotrebnimi programi, odvečnimi servisi (ki tečejo v ozadju), nezaželenimi programi (spyware, bloatware,…) ali virusi.

Kaj v takem primeru storiti ?

No, poleg tega da nas kontaktirate, lahko osnovno optimizacijo oz. “čiščenje” naredite kar sami. Poglejmo si kako. Ta vodič velja tako za že uradno “ukinjeni” Windows XP, kot tudi za Windows 7 in 8 (8.1) ter 10. Grafični vmesnik se med različicami sicer nekoliko razlikuje, funkcije pa so povsod enake.

  1. Najprej se odpravite v Nadzorno ploščo (Start -> Nadzorna plošča) oz. pritisnite kombinacijo tipke Windows+R, v odprto polje vpišite control in pritisnite Enter. V nadzorni plošči izberite možnost “Programi in funkcije” in izberite napis “Odstranitev programa”. Na seznamu vseh nameščenih programov postopoma odstranite vse tiste, ki jih ne potrebujete ali tiste, ki so bili nameščeni nezaželeno (razne orodne vrstice, reklamni programi, lažni optimizatorji…). Pri tem pazite, da ne odstranite kakšnega pomembnega programa. Če niste povsem prepričani, čemu je določen program namenjen, ga raje pustite nameščenega.

2. Sedaj lahko celoten računalnik pregledate za virusi in drugo škodljivo programsko opremo. Z nameščenim antivirusnim programom poženite polno skeniranje (pregled) računalnika. Antivirus vam bo sam zaznal in običajno tudi odstranil grožnje. Če pa vas vpraša kaj storiti, izberite opcijo za premik okuženih datotek v karanteno (Quarantine) ali da vse datoteke izbriše (Remove oz. Delete). Po tem čiščenju namestite še brezplačni program MalwareBytes Anti-Malware, ga posodobite in poženite skeniranje. Vse zaznane grožnje tudi odstranite. Po čiščenju boste morali računalnik verjetno ponovno zagnati.

3. Po ponovnem zagonu namestite še brezplačni program CCleaner in poženite tako čiščenje začasnih datotek (Slika spodaj levo) in čiščenje registra (Slika spodaj desno). Po končanem čiščenju se odpravite še v meni Orodja in v meniju izberite Zagon. Tam preko desnega miškinega klika Onemogočite vse zagonske vnose programov, za katere veste, da jih ne potrebujete takoj po zagonu računalnika. Ko ste to končali lahko program zaprete.

4. Pomemben korak je tudi optimizacija nastavitev antivirusnega programa. Preveč agresivno nastavljen antivirus lahko drastično upočasnjuje računalnik, sploh trdi disk. Antivirus nastavite tako, da vam nudi dovolj dobro mero varnosti, hkrati pa minimalno vpliva na hitrost delovanja sistema. Spodaj na sliki je primer nastavitev za BitDefender.

5. Namestite tudi vse posodobitve za Windows. Windows XP novih posodobitev ne bo več imel, za Windows 7 in 8 pa Windows Update zaženete preko Start menija oz. najdete ikono v Nadzorni plošči. Po namestitvi boste morali računalnik ponovno zagnati. Windows 10 se posodablja avtomatsko.

6. Za konec lahko defragmentirate še trdi disk. Če imate SSD disk defragmentacije ne delajte ! Brezplačen program za defragmentacijo Defraggler najdete pri istem ponudniku, kot že prej omenjeni CCleaner. Defragmentacija zna trajati kar nekaj časa, zato je najbolje, da jo poženete čez noč, ko sami računalnika ne uporabljate.

Nadgradnja ?

Na samo delovanje sistema drastično vpliva hitri SSD disk (hitrejši čas zagona in odpiranje programov). Če ga še nimate, je nakup SSD-ja, ki je namenjen samo operacijskemu sistemu ter programom, najboljša investicija za vaš računalnik (cene za 256 GB verzijo se gibljejo okrog 40 €). Če tudi to ni dovolj, lahko preverite še količino nameščenega pomnilnika (z Win+Pause kombinacijo tipk). Če je ta pod 4 GB bi bilo mogoče pametno razmisliti o nadgradnji rama. Cene pomnilnika so relativno ugodne in še največ pridobite prav z nadgradnjo rama (poleg SSD diska seveda).

Če se težave nadaljujejo, gre lahko tudi za okvaro strojne opreme in potrebna je diagnostika, da se odkrije vzrok težav. V primerih, ko je OS že močno “načet”, je včasih boljše in hitrejše namestiti OS povsem na novo (format), kot pa izvajati optimizacijo. Pred tem ne pozabite na prenos pomembnih podatkov oz. izdelajte varnostno kopijo !

Seveda smo vam za kakršnokoli vprašanje ali pomoč vedno na voljo. Svetujemo vam tudi pri nadgradnjah in nakupu novega računalnika. Optimizacijo ali čiščenje virusov vam lahko opravimo tudi na daljavo (preko interneta) in to s 30% popustom na storitev !

Ojla, kako lahko pomagamo ?