Pregrevanje prenosnika (čiščenje in menjava termalne paste)

Pregrevanje, sploh pri nekaj let starem prenosniku, je glavni razlog za večino poškodb matične plošče ali grafičnega čipa. Pri stacionarnih računalnikih je ta problem običajno redkejši, vendar vseeno mogoč. Dolgotrajne visoke temperature so velikokrat usodne za grafični čip ali ostale komponente prenosnika. Zaradi starosti termalna pasta in termalni trakovni toplote ne odvajajo več optimalno na hladilnik in s pomočjo ventilatorja iz prenosnika. Dodaten prah oz. slabši pretok zraka zadevo samo še poslabšajo. Čiščenje hladilnega sistema in menjava termalne paste ter trakov je nujno vsakih nekaj let, če želimo podaljšati življenjsko dobo računalnika.

Veliko je primerov, ko se prenosnik v poletnih toplejših dnevih ob daljši uporabi sam ugasne. Včasih ga tudi ni mogoče takoj nazaj zagnati. Če je spodnji del tudi vroč na otip in ventilator pred tem deluje s polno paro na najvišjih obratih, gre po vsej verjetnosti za težave s pregrevanjem in slabim odvajanjem toplote. Če se tak prenosnik dalj časa še naprej uporablja, se verjetnost za okvaro grafičnega čipa ali katere druge komponente drastično poveča. Strošek preventivnega čiščenja in menjave termalne paste pa je precej nižji, kot menjava grafičnega čipa ali kake druge komponente. V redkih primerih je vzrok za pregrevanje tudi okvara ventilatorja.

Pri nas je čiščenje prahu stacionarnega ali prenosnega računalnika brezplačno pri vsaki diagnostiki ali drugem popravilu. Zamenjava termalne paste, trakov in čiščenje pa stane 30 € in je opravljeno v enem dnevu (cena velja tudi za prenosnike). Običajno je temperatura v jedru čipa po opravljeni storitvi od 10 do celo 20 stopinj Celzija nižja ! Nudimo tudi komplet dveh storitev skupaj, torej čiščenje in menjavo termalne paste skupaj s programsko optimizacijo operacijskega sistema za samo 50 €. Tako bo vaš računalnik ponovno deloval kot mora.

Pregrevanje se pogosteje pojavi pri računalnikih, ki so starejši od 3 let. Svoje doda tudi okolje uporabe računalnika, saj če je to bolj prašno se sistem veliko prej “zamaši” s prahom in umazanijo. Prenosni računalniki so še toliko bolj na udaru, ker jih običajno veliko prenašamo okrog.

Kot običajno lahko prenosnik ali računalnik prevzamemo mi, ga dostavite vi ali pa se dogovorimo za pošiljanje po pošti. Stroške poštnine krijete le v eno smer.

Ojla, kako lahko pomagamo ?