Prehitro se lahko zgodi, da se ekran prenosnega računalnika poškoduje. Vzrok je lahko mehanski udarec, “razlitje”, okvara panela in podobno. Gre sicer za enega dražjih delov prenosnika, vendar to še ne pomeni, da je z njim konec. V večini primerov je mogoče LCD zaslon zamenjati. Strošek menjave se giblje okrog 100 € in je odvisen od tipa in velikosti zaslona. Okvaro ali poškodbo zaslona prepoznamo po mavričnih barvah, črtah (pokah) po dolžini ali širini zaslona ter seveda po odsotnosti pravilnega prikaza slike.

Uničen, počen ali razlit zaslon torej še ni razlog za nakup novega prenosnika. Sam panel zaslona se da relativno enostavno zamenjati. Da se prepričate, če gre res za okvaro panela prenosnega računalnika, priključite prenosnik na zunanji monitor. Preko funkcijskih tipk na tipkovnici (poglejte v navodila) ali kombinacije tipk “Win+P” preklopite prikaz slike na zunanji monitor. Če tam slika deluje normalno, gre najverjetneje za okvaro ekrana.

Večina novejših prenosnih računalnikov ima ekrane, ki so osvetljeni z LED osvetlitvijo in nimajo več inverterja ter CCFL žarnice (majhna hladna katoda za osvetlitev). Posledično so tudi cene takih panelov nekoliko nižje.

Mehansko poškodovan LCD ekran prenosnika

Pogosta okvara pri starejših prenosnikih z žarnico je “temen ekran” (če posvetite z lučjo na ekran, se slika vidi). V takih primerih gre lahko za okvaro inverterja (elektronika, ki skrbi za vžig žarnice) ali za slabo – dotrajano žarnico. Če je v okvari inverter, je strošek zamenjave precej nižji, kot je strošek zamenjave celega panela. V primeru okvare žarnice, pa se običajno zamenja kar celoten panel, saj je zamenjava žarnice precej zahtevna in se težko doseže enako kakovost osvetlitve.

Konektor LED panela

Kot že rečeno se stroški zamenjave celotnega panela standardne velikosti (15,6 palcev – 39,62 cm diagonale) z LED osvetlitvijo gibljejo okrog 100 €, kar je še vedno precej manj, kot nakup novega prenosnika (300€+). Pri nas vam zamenjavo opravimo v enem tednu, če imamo panel na zalogi pa že v enem dnevu.

Pri menjavi ekrana je treba biti natančen in pazljiv, zato vam svetujemo, da to delo prepustite nam. Pri nekaterih prenosnikih je treba razstaviti polovico računalnika, da se lahko zamenja ekran. Pri večini pa je mogoča zamenjava brez razstavljanja glavne enote prenosnika. Če se zamenjave zaslona lotite sami in niste dovolj vešči za to opravilo, lahko naredite še več škode in poškodujete katero od plastik pokrova, nosilce, kamero ali video kabel.

Vsi zamenjani ekrani so novi in imajo tudi garancijo (običajno 3 leta). Po zamenjavi zaslona vaš prenosnik deluje nazaj popolnoma enako kot prej in kakovost prikazane slike je popolnoma enaka, kot je bila ob nakupu prenosnika.

Zamenjan in še zaščiten nov ekran

Test zaslona po menjavi

Imate poškodovan zaslon ? Pišite nam in izvedeli
boste za čas in strošek popravila.

Ojla, kako lahko pomagamo ?