Namestimo vam protivirusno zaščito, ki zaščiti računalnik pred virusi in drugimi nevšečnostmi. Tako bo tudi brskanje po internetu, kupovanje v spletnih trgovinah in uporaba spletne banke varnejša. Lahko namestimo licenčni antivirus ali pa enega od brezplačnih, a dovolj učinkovitih.

Namestitev in nastavitev požarnega zidu

Poleg antivirusa lahko namestimo in nastavimo še požarni zid. Običajno gre za namestitev požarnega zidu v samem usmerjevalniku ali za namenski strojni požarni zid. Nastavitev vključuje predvsem konfiguracijo dovoljenj za dostope, odpiranje vrat (portov) itd.

Poznamo več oblik zlonamernih računalniških programov: virusi, adware, spyware, trojanski konji, scareware itn. Običajno stranke niti ne zanima razlika med njimi. Večja težava je ta, da na računalniku nameščena zlonamerna koda povzroča počasnejše delovanje računalnika in ogroža njegovo varnost ter varnost vaših podatkov. Lahko se odpirajo dodatna reklamna in druga okna med brskanjem po internetu ter na splošno je delo z računalnikom oteženo. V nekaterih primerih je onemogočen dostop do interneta (spletne strani se ne odpirajo), lahko pa pride celo do izgube podatkov (Cryptolocker itd.) ali do nedelovanja operacijskega sistema.

Kaj je računalniški virus ?

Virus je program, ki se namesti na računalnik brez vaše vednosti in lahko povzroča slabše delovanje računalnika ali celo izgubo podatkov. Virus lahko ustvari in poganja več verzij samega sebe. Večina uporabnikov niti ne ve, da imajo na računalniku virus, dokler računalnik ne prične počasneje delovati. Celo preprosti virusi s časom postanejo nevarni, saj zasedejo ves pomnilnik in tako upočasnijo delovanje operacijskega sistema in ostalih programov. Večina virusov se je sposobna sama širiti na druge računalnike preko omrežja in prenosnih medijev.

Kaj je "spyware" ?

“Spyware” v bistvu sploh niso virusi, ampak vohunski programi. Ti ne izdelujejo kopij samih sebe in običajno ne privedejo do izgube podatkov. Tudi ti povzročajo počasnejše delovanje računalnika, lahko pa povzročajo tudi težave pri povezovanju z internetom (neodpiranje spletnih strani, napake pri prikazu strani, prikazovanje neželene vsebine itd.). Določeni vohunski programi lahko tudi pošiljajo vaše osebne informacije preko interneta (katere strani obiskujete, vtipkana gesla…). V zadnjih letih je porast “spywara” in “adwara” veliko večji, kot je porast klasičnih virusov. Kot vedno tudi tukaj velja, da je preventiva boljša od kurative.

Kaj je adware ?

Adware predstavlja oglaševalske programe, ki se običajno namestijo ob nalaganju kakšnih brezplačnih programov. Veliko brezplačnih programov je brezplačnih ravno zato, ker se “financirajo” preko takšnega vsiljenega oglaševanja. Adware običajno bistveno ne vpliva na delovanje računalnika. Lahko pa je zelo nadležen, saj nas stalno zasuvajo takšni in drugačni oglasi, pop-up okna in druga obvestila.

Storitev odstranjevanja virusov vsebuje iskanje virusov in vohunskih programov ter odstranitev zaznanih groženj. Po odstranitvi virusov vam tudi svetujemo, kako se okužbam v prihodnje izogniti.

Kot pri vse stvareh je tudi pri uporabi računalnika dobro imeti nekaj zdrave pameti in malo premisliti preden vsa pogovorna okna slepo poklikamo ter potrjujemo vse ponujene zahtevke. Med drugim tudi med nameščanjem programov iz sumljivih virov.

Ojla, kako lahko pomagamo ?