pakete gostovanja MAT3 je vključen tudi en ali več email naslovov z nazivom domene (npr.: ime.priimek@vasadomena.si). Kako ta email naslov nastaviti v najpopularnejših e-poštnih odjemalcih ali e-pošto pregledovati kar v spletnem brskalniku (kjerkoli na svetu), si bomo ogledali v tem vodiču.

Najprej si poglejmo dostop do nastavitev vašega poštnega računa in spletni dostop (Webmail) do poštnega predala. V brskalnik vtipkajte naslov www.vasadomena.si/webmail in odprlo se vam bo spodnje vnosno polje. Če vas brskalnik opozori, da povezava ni varna, kliknite na gumb “Dodatno” ali “Napredno” in nato dodaj izjemo.

V prvo polje (Email Address) vpišete vaš email naslov in spodaj v drugo polje (Password) še vaše geslo. Ob prvem dostopu vpišete dodeljeno geslo, v nadaljevanju tega vodiča pa si bomo pogledali tudi, kako to geslo spremeniti.

Po uspešni prijavi se znajdete na glavni strani vašega poštnega predala. Običajno je poštni predal nastavljen na 1000 MB (1 GB) dovoljenega prostora. Po presegu te omejitve morate emaile brisati ali pa si jih prenesti na računalnik (preko poštnega odjemalca). V sredini imate na vrhu tri webmail odjemalce (Horde, RoundCube, SquirrelMail). Za ogled pošte izberite enega, recimo kliknete na roundcube.

Odpre se vam seznam vseh sprejetih sporočil (emailov). Navigacija znotraj predala je podobna kot pri drugih poštnih odjemalcih ali spletnih klientih. Na levi strani imate mape (Prejeto, Osnutki, Poslano…), zgoraj je orodna vrstica za osvežitev strani, sestavo novega sporočila, odgovarjanje na emaile, brisanje sporočil itd. Celoten vmesnik je v slovenščini, prilagajate si ga lahko tudi preko gumba Osebne nastavitve zgoraj desno. Če kliknete zgoraj desno na izpisan vaš email naslov, se vam odpre spustni meni z dodatnimi opcijami. Pogledali si bomo še Password & Security (Sprememba gesla) ter Configue Mail Client (Nastavitev poštnega odjemalca), kjer so naštete nastavitve za posamezni poštni odjemalec na vašem računalniku.

Začnimo z opcijo Password & Security. Email geslo je po prejetju podatkov za dostop priporočljivo zaradi varnosti spremeniti. V polje New password in polje Confirm New Password vpišite vaše novo geslo. Spodnji števec (Password Strength) mora doseči vsaj 80, drugače vam sprememba ni dovoljena. Za geslo izberite velike in male črke ter dodajte kakšno številko med besedo (vsaj nekje 8 znakov). Lahko uporabite tudi Password Generator gumb, ki vam sam izbere varno naključno geslo. Obvezno si geslo nekam zapišite, seveda pa vam lahko ob morebitni izgubi gesla pri tem pomagamo in vam generiramo novo geslo.

Poglejmo si še zadnjo (pomembnejšo) nastavitev, ki je dostopna iz menija zgoraj desno. To je povezava do nastavitev poštnega odjemalca na vašem računalniku (Windows, Linux ali Mac).

Ob kliku na vnos Configure Mail Client, se vam odpre stran z avtomatskimi nastavitvami za poštne odjemalce Outlook 2010, Windows Live Mail, Outlook 2007, Outlook 2000, Outlook Express, MacOS Mail, Postbox, Mozilla Thunderbird in za KDE Kmail. Če pa nimate enega od teh naštetih odjemalcev ali pa si želite nastavitve vnesti ročno, so spodaj še podatki o strežnikih in vratih (porti) za ročni vnos. Priporočamo uporabo varnih SSL/TLS nastavitev. Za posameznega odjemalca kliknete na pripadajočo povezavo na desni strani (Privzeto izberite POP3 nastavitev) in ob vprašanju “Če želite te informacije vnesti v register” izberete “Da”. Nastavitve je priporočljivo preveriti in tudi testirati. POP3 protokol vam nudi prenos email sporočil iz strežnika na vaš računalnik, IMAP protokol pa sporočil ne prenaša na vaš računalnik, ampak jih urejate neposredno na strežniku.

Seveda smo vam za kakršnokoli vprašanje ali pomoč vedno na voljo. Če imate težave pri nastavitvi poštnega odjemalca in imate naš paket gostovanja, vam odjemalec nastavimo in testiramo brezplačno.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

3 × 5 =

Ojla, kako lahko pomagamo ?