Izpadi električne energije so za računalnik lahko zelo škodljivi ali celo pogubni, če računalnika ustrezno ne zaščitimo. Običajno vzrok za poškodbe ni dejstvo, da je računalnik izgubil napajanje, ampak nenadna izguba elektrike sredi dela in morebitne prenapetosti, ki lahko pridejo zraven. Sodobni računalniški napajalniki lahko »prebavijo« precej velike podnapetosti in prenapetosti, običajno od 90 V do 264 V (standardna omrežna napetost je 230 V). Vendar to ob mrku električne energije ali udaru strele še zdaleč ni dovolj. V tem zapisu bomo pisali o posledicah izpada električne enregije in prenapetosti na računalnike.

VZROKI

Izpadi električne energije se lahko zgodijo zaradi različnih vzrokov. Lahko gre za poškodbo električne napeljave zaradi vremenskih neprilik (strele, sneg, led, veter) ali nenapovedano vzdrževanje elektro podjetja oz. druge težave v omrežju (lahko tudi v domačem). Še hujši problem so prenapetosti in atmosferske razelektritve (strele).

PRENAPETOSTI

Tako kot vsa občutljiva elektronika, tudi računalnik vsebuje veliko polprevodniške tehnologije, katera je najbolj občutljiva prav na prenapetosti. Kratkotrajne prenapetosti v omrežju se lahko dogajajo ne da bi mi to posebej opazili. Dovolj velika prenapetost (direktni ali indirektni udar strele) lahko računalnik v trenutku uniči in samo če imamo res srečo niso uničene vse bistvene komponente. Običajno v takih udarih najbolj nastrada prav napajalnik. Sodobni napajalniki so sicer, kot že omenjeno v uvodu, narejeni, da preživijo tudi večja nihanja napetosti in zaščitijo ostale komponente pred previsokimi napetostmi in tokovi. Večina se jih tudi ob napetostnem sunku avtomatsko izklopi in po ponovni vzpostavitvi električne napetosti zakasnijo zagon za nekaj sekund, da se napetost nazaj normalizira. Cenejši napajalniki teh funkcij seveda nimajo in puščajo ostale računalniške komponente bolj ranljive. Seveda pa niti najboljši napajalnik ne more zaščititi ostalih komponent pred udarom strele. Prenapetost lahko pride tudi preko omrežnega kabla (interneta), sploh v primeru udarov strel.

OKVARE ZARADI NENADNE IZGUBE NAPAJANJA IN PRENAPETOSTI

V primeru nenadne prekinitve električne energije se lahko poškoduje tako operacijski sistem, kot tudi vsi odprti programi, ki so se v trenutku izpada izvajali na računalniku. Če imate srečo, se po vzpostavitvi elektrike računalnik nazaj normalno zažene brez posledic. V večini primerov pa ni tako enostavno. Sicer se veliko težav lahko popravi preko namenskih ukazov in orodij (ali celo ponovne namestitve operacijskega sistema), vendar je težava lahko tudi večja. Nenadni izpadi elektrike lahko v najslabšem primeru povzročijo poškodbo ali izgubo podatkov na trdem disku. V skrajnem primeru lahko pride tudi do mehanske poškodbe trdega diska zaradi udarca bralno/pisalne glave na površino plošče med zapisovanjem ali pa vezje diska oz. kar cel računalnik (napajalnik, matično ploščo,…) uniči prenapetost (v primeru direktnega udara strele ali druge večje prenapetosti). Brez aktualne varnostne kopije so podatki na trdem disku lahko za vedno izgubljeni !

ZAŠČITA

Najcenejša zaščita je nakup posebne razdelilne letve, ki ima vgrajeno prenapetostno zaščito. Seveda pa to ne pomeni, da ste s tako letvijo 100% zaščiteni. Ta zaščita tudi ne prepreči sesutja operacijskega sistema ali izgube podatkov na trdem disku ob izgubi napajanja. Običajno tudi direktnega udara strele ne zdržijo. Nudijo le neko osnovno zaščito pred prenapetostmi za napajalni in omrežni kabel (internet).

Veliko boljša stvar je UPS (brezprekinitveno napajanje). Tak sistem ima že vgrajeno prenapetostno zaščito in akumulator, ki lahko napaja računalnik več minut po izpadu električne energije. Tako imate čas računalnik pravilno zaustaviti ali pa to UPS ob izpraznitvi akumulatorja naredi kar sam, preko namenske programske opreme. Bistvena prednost UPS-a je to, da računalnik zaščiti pred pod in prenapetostmi, ki se lahko zgodijo v samo nekaj milisekundah ali sekundah in to pogostokrat. Tako vaš računalnik oz. napajalnik prejema ves čas stabilno napetost in ni več bojazni, da se vam bo sredi dela nenadoma ugasnil. V primeru nevihte pa je računalnik vseeno boljše izklopiti in izključiti kabel za napajanje ter mrežni – internetni kabel. Tudi UPS namreč ni 100% zaščita pred udarom strele. Prenosni računalniki imajo to prednost pred stacionarnimi, da imajo lasten UPS sistem že vgrajen. Ob izgubi napajanja vam nemoteno delujejo iz vgrajenega akumulatorja.

Ojla, kako lahko pomagamo ?