Nakup novega ali popravilo starega računalnika?

Gre za vprašanje, na katerega pogosto naletimo pri servisiranju računalnikov. Ali se splača naš računalnik v primeru večje okvare popravljati ali je bolje, da se odločimo za nakup novega ? Če gre za starejši (nad 5 let) prenosni ali hišni računalnik, se nam običajno bolj splača nakup novega, kot pa popravilo starega (če gre za večje okvare). Odgovor pa ni vedno tako enostaven, saj je odvisen od več faktorjev. Kaj vse vpliva na odločitev, vam bomo podrobneje razložili v nadaljevanju tega blog zapisa.

V veliko primerih se popravilo računalnika splača, saj je strošek popravila manjši od stroška nakupa novega računalnika. Poleg tega vam moramo ob nakupu novega računalnika iz starega prenesti še vse podatke in namestiti vse programe, ki jih uporabljate (to lahko sicer storite tudi sami). Popravila se običajno splačajo, ko računalnik ni starejši od 5 let in strošek popravila ne presega polovice vrednosti računalnika. Poglejmo si nekaj dejavnikov, ki vplivajo na odločitev za popravilo ali nakup novega računalnika (prenosnika ali stacionarnega).

KAKŠNO JE STANJE RAČUNALNIKA ? SE SPLOH ZAŽENE V OPERACIJSKI SISTEM ? GRE ZA OKVARO STROJNE OPREME ?

Če se računalnik sploh ne zažene, gre lahko tudi za težave strojne opreme, ki predvsem pri prenosnikih lahko povzročijo večji strošek oz. se velikokrat popravilo ne splača. Pri okvari trdega diska je lahko problem tudi izguba podatkov, sploh če nimate aktualne varnostne kopije. Pri drugih strojnih okvarah so posledice bistveno manjše, saj se okvarjen del samo zamenja z novim. Stanje vašega računalnika ugotovimo s storitvijo diagnostike napak.

STAROST RAČUNALNIKA

Kot smo že omenili, tudi starost računalnika vpliva na odločitev. Pri starejših računalnikih (5 let ali več) včasih popravilo ni smotrno tudi zato, ker bo lahko čez en mesec odpovedalo nekaj tretjega in boste spet pred enakim vprašanjem. Da, tudi računalniki se iztrošijo – “obrabijo” in če imate vaš računalnik že res dolgo, bo prej ali slej nastopil trenutek, ko ga bo treba zaradi dotrajanosti (čeprav še ni tako zastarel) zamenjati z novim.

PRENOSNI RAČUNALNIKI

Pri prenosnikih je strošek popravila lahko večji, kot pri stacionarnih – hišnih računalnikih. Veliko komponent je integriranih na matični plošči prenosnika (prispajkanih), zato je njihova zamenjava brez menjave osnovne plošče skoraj nemogoča. Tako se pri prenosnikih “splača” le menjava trdega diska, ram pomnilnika, brezžične in drugih kartic, baterije, tipkovnice, touchpada, dvd-pogona, napajalnika, ohišja ter LCD zaslona oz. inverterja. Če je treba zamenjati matično ploščo, se v večini primerov raje odločimo za nov prenosnik.

Pogosta težava je tudi okvara LCD zaslona prenosnika. Če imate srečo je popravilo lahko dokaj poceni in hitro, če pa gre za večjo okvaro, je potrebna zamenjava celotnega LCD panela. Strošek zamenjave zaslona skupaj s stroškom dela se prične od 100 € navzgor. Še ena pogosta “težava” pri prenosnikih je politje s tekočino. Če imate smolo, pride do težje okvare prenosnika in popravilo ni več rentabilno. Po politju prenosnika tega takoj ugasnite, izklopite iz napajanja ter odstranite baterijo, saj boste s tem zmanjšali povzročeno škodo.

PROGRAMSKE OKVARE

Če gre za programsko težavo računalnika (nedelujoč ali poškodovan program, manjkajoči gonilniki, težave OS…), je ta skoraj vedno rešljiva (razen v primeru hroščatih ali slabo napisanih programov ter neobstoječih gonilnikov). V najslabšem primeru, če težave ni mogoče drugače odpraviti, se na računalnik na novo namesti operacijski sistem in vse pripadajoče programe za delo. Strošek je v primerjavi z nakupom novega računalnika še vedno precej manjši. Običajno se pri programskih težavah vedno odločimo za popravilo. Paziti je treba le pri nadgradnjah operacijskega sistema in tudi programov, saj novejše različice lahko ne podpirajo kakšne starejše strojne opreme.

CENA POPRAVILA

Običajno ima največjo težo pri odločitvi prav cena popravila napake ali okvare. Če je strošek popravila in zamenjave komponent večji od polovice cene oz. vrednosti računalnika, se običajno raje odločimo kar za nov računalnik. Cene osnovnih modelov hišnih računalnikov (brez monitorja in ostale opreme) ter prenosnikov, se namreč gibljejo že okrog 300 €. Če je strošek popravila nad 150 €, ponavadi že resno razmišljamo o nakupu novega računalnika, starega pa prodamo po delih.

Seveda vam lahko pri odločitvi pomagamo tudi mi. Najprej z diagnostiko težave, da sploh izveste kaj je narobe in koliko bi bila cena popravila, kasneje pa vam lahko svetujemo pri nakupu novega računalnika ali težavo seveda odpravimo.

Če imate kakšno dodatno vprašanje nam lahko pišite s klikom na spodnji gumb. Če vaš računalnik ni starejši od 8 let, ga lahko odkupimo kot popust pri nakupu novega

Ojla, kako lahko pomagamo ?