Nov zakon o piškotkih, kolačih in drugem pecivu

Zagotovo ste že slišali za nov zakon o spletnih piškotkih (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), če pa še niste, je zadnji čas da slišite zanj. Ta zakon namreč prinaša kar nekaj novosti in tudi precej težav za lastnike vseh spletnih strani, ki shranjujejo take in drugačne piškotke, to so pa skoraj vse strani. V tem zapisu si bomo na kratko pogledali zakaj je sploh toliko frke okrog tega peciva in kaj nas čaka. Predvsem pa ne pozabite na datum 15. junij 2013, saj morajo vse strani, ki shranjujejo piškote, do takrat implementirati opozorilo za vse obiskovalce spletne strani. Stran do uporabnikove privolitve ali zavrnitve ne sme shraniti nobenega od “prepovedanih” piškotkov.

KAJ SPLOH JE TA PIŠKOTEK ?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, katere se naložijo na računalnik (preko brskalnika), ko obiščemo določeno spletno stran. Ko tako spletno stran spet obiščemo, stran iz shranjene datoteke – piškotka, pridobi podatke in prepozna uporabnika. V tej datoteki ni shranjenih informacij, ampak je piškotek v osnovi tekstovna datoteka, katera vsebuje življenjsko dobo piškotka, ime strežnika (ali ime domene) in generirano unikatno številko. Pri ponovnem obisku spletne strani ta torej preveri in pridobi vsebino piškota. Tako spletna stran prepozna uporabnika oz. bolje rečeno računalnik iz katerega stran obiščemo in s pomočjo te informacije izboljša uporabniško izkušnjo. Piškoti so pomembni za delovanje spletnih strani in z njihovo pomočjo lahko tudi analiziramo promet (Google Analytics, Statcounter,…). Piškotki nam omogočajo tudi napredno oglaševanje, ob večkratnih obiskih se nam ni treba vsakič znova prijavljati na spletno stran ali trgovino (funkcija Shrani mojo prijavo) itd.

ZAKAJ SO PIŠKOTKI KAR NAENKRAT POSTALI POKVARJENI ?

Z uporabo piškotkov lahko uporabiku sledimo, torej ustvarjamo njegov profil, prilagajamo oglaševanje in iskalne rezultate itn. in zato lahko pride do zlorab teh podatkov. Vse to poteka brez privolitve uporabnika. Nameščanje piškotov v vaš brskalnik je povsem samodejno (razen v načinu zasebnega brskanja). Piškotke sicer lahko ročno ali s pomočjo namenskih programov (CCleaner) pobrišemo, vendar večina uporabnikov tega ne počne ali pa to s časom opustijo. Piškoti torej pomenijo poseg v zasebnost uporabnikov, kateri imajo ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov in pravico do samoodločanja o svoji informacijski zasebnosti. Zaradi tega je bil sprejet Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; ZEKom-1), kateri je začel veljati začetek leta 2013, drugje po Evropi pa že lani. Najbolj problematično pri tem zakonu se nam zdi to, da ga je vsaka EU država uzakonila nekoliko drugače, še najbolj strogo prav Slovenija. Tako recimo implementacija rešitve (obvestila na spletni strani) iz Velike Britanije ne velja za Slovenijo. Pri nas je zahteva, da se do uporabnikove potrditve ali zavrnitve ne smejo naložiti nenujni piškotki (opt-in), drugje pa se piškotki lahko naložijo in jih po potrebi kasneje lahko zavrnemo (opt-out).

KAKŠNE SO KAZNI ?

Za tiste lastnike spletnih strani, ki tega zakona ne bodo upoštevali so predvidene kazni do 20.000 € za pravno osebo, kar velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, 200 do 1000 € za samostojne podjetnike ali posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, 100 do 500 € za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek. Nadzor bo izvajal Informacijski pooblaščenec RS. Srčno upamo, da bodo na začetku najprej izdajali le opozorila in ne kar kazni, saj je pri vprašanju glede piškotkov še veliko neodgovorjenih vprašanj in tudi nejasnosti.

VEČ INFORMACIJ ?

Preberite si tudi smernice informacijske pooblaščenke ter odgovore na najpogostejša vprašanja.

Na www.cookie-checker.com si lahko preverite, katere piškotke shranjuje vaša spletna stran.

Če imate spletno stran v Joomla ali WordPress CMS sistemu, vam jo na nov zakon prilagodimo tudi mi. Cena implementacije znaša 20 €.

Ojla, kako lahko pomagamo ?