Vsakdo izmed nas ima na računalniku shranjene določene podatke, ki so neprecenljivi ali povedano drugače preveč dragoceni, da bi si lahko privoščili njihovo izgubo. Običajno gre za fotografije, video posnetke, pa tudi za email sporočila in kakšne druge podatke ter podatkovne baze. Žal uporabniki v veliki večini primerov na te podatke preprosto pozabijo, dokler ni prepozno in so ti lahko že izgubljeni. V varnostni kopiji lahko hranimo tudi celotno sliko trdega diska, kar nam ob morebitni odpovedi trdega diska omogoča zelo hitro postavitev sistema nazaj v prvotno stanje. Vredno si je tudi zapomniti, da podatki na trdem disku računalnika nikakor niso varni pred izgubo ! Tako kot vsaka naprava, ima tudi trdi disk svojo življenjsko dobo. Poleg tega pa nanj lahko vpliva še cel kup zunanjih dejavnikov (mehanske poškodbe, kraja, udar strele, poplave, požar,…) in nenazadnje tudi splošna okvara ali odpoved delovanja. Že dolgo je tudi znan rek, da se moramo vprašati KDAJ bo trdi disk odpovedal in ne ČE bo odpovedal. In ko do te odpovedi pride, je žal že prepozno. Sicer lahko tudi po odpovedi trdega diska obnovimo vsaj del podatkov, a je reševanje zelo drago in lahko tudi dolgotrajno.

Zato naj že na začetku tega prispevka opozorimo, da je izdelava varnostnih kopij vseh vaših pomembnih podatkov obvezna in tudi najcenejša zaščita pred izgubo podatkovVarnostne kopije moramo izdelovati sprotno in vestno, sploh ker nam to ne vzame veliko časa in lahko večino dela namesto nas opravljajo namenski programi. Tudi stroški v primerjavi z izgubo neprecenljivih podatkov so majhni. Pomemben faktor pri shranjevanju varnostnih kopij je tudi lokacija varnostne kopije. Shranjevanje kopije v istem prostoru, kot je original (računalnik), nas ne zaščiti pred poplavami, požarom ali krajo. V takih primerih se lahko uniči ali izgubi tako original kot kopija podatkov. Zato je priporočljivo varnostne kopije hraniti ločeno, vsaj v drugem prostoru ali pa na povsem drugi lokaciji, če je to mogoče.

Na voljo imamo več načinov in tudi več različnih medijev za izdelavo varnostnih kopij (backup). V nadaljevanju si bomo pogledali najpopularnejše načine, ki ne zahtevajo ogromnega finančnega vložka in zanje ne potrebujete veliko računalniškega znanja.

  1. Zapisovanje na DVD medije 

Najosnovnejši način je zapisovanje vseh vaših bistvenih podatkov na nosilce DVD. Prednost tega načina izdelave varnostnih kopij so relativno poceni DVD mediji in široka razširjenost DVD zapisovalnikov. Tudi shranjevanje medijev je dokaj enostavno (ne zavzamejo veliko prostora). Slabost takega shranjevanja pa je relativno majhna količina podatkov, ki jih lahko spravimo na en medij (dobre 4 GB). Pri večjih arhivih se bi tako nabralo kar precej ploščkov, vprašljiva pa je tudi njihova življenjska doba. Po nekaterih podatkih naj bi bila doba ploščkov okrog 5-10 let, v idealnih pogojih mogoče malo več. Ravno zaradih teh slabosti, se ta način vedno manj uporablja. Namesto DVD medijev, bi lahko uporabili Blu-Ray medije, kateri imajo večjo kapaciteto (25 GB in dvoslojni 50 GB), vendar bi imeli razen večje kapacitete še vedno iste omejitve, kot pri DVD-ju. Pa tudi zapisovalniki in mediji Blu-Ray so precej dražji.

2. Shranjevanje na zunanji trdi disk

Zunanji trdi diski so danes že močno razširjeni in dosegljivi po ugodnih cenah. Prednost zunanjih diskov je enostavnost uporabe in velika kapaciteta. Edina slabost je le dovzetnost na mehanske okvare. Za domače uporabnike je običajno dovolj shranjevanje druge kopije podatkov (originali so na trdem disku računalnika) na zunanji trdi disk, katerega hranimo ločeno (v drugem prostoru), kot je računalnik. Za poenostavitev kopiranja podatkov (ažuriranje varnostne kopije) so na voljo različni programi, ki opravljajo kopiranje namesto nas (recimo Allway Sync). Tako smo lahko prepričani, da imamo na zunanjem trdem disku vedno svežo (aktualno) varnostno kopijo bistvenih podatkov iz računalnika. Enako enostavna je lahko tudi obnova podatkov iz take kopije. Evolucija tega načina shranjevanja je uporaba NAS sistema, ki vsebuje več trdih diskov in tudi ob odpovedi enega ali celo dveh trdih diskov v sistemu, ohranimo vse podatke nedotaknjene. Tak sistem priključimo na mrežo in do njega lahko dostopa več računalnikov (hkrati).

3. Shranjevanje v oblak

Vedno bolj se uveljavlja tudi shranjevanje v oblak, saj tako varnostno kopiranje ne zahteva nobene dodatne strojne opreme. Potrebujemo le dovolj hitro povezavo v internet (predvsem upload). Ponudnikov oblačnih storitev je že veliko, najdejo se tudi brezplačni. Tak je na primer Mega Storage, ki nudi kar 50 GB brezplačnega kriptiranega prostora. Obstajajo tudi druge naprednejše oblačne storitve, ki nudijo bolj avtomatizirano kopiranje v oblak (recimo Backblaze). Priljubljen servis je tudi Dropbox, ki že v brezplačnih različicah nudi do nekaj GB prostora. Prostor za varnostno kopijo v oblaku si lahko zagotovimo že za 40 € letno. Še največja pomanjkljivost oblačnega shranjevanja je ta, da vam podatki niso dostopni v fizični obliki takoj, ko bi jih potrebovali (kot je to v prvih dveh opcijah). V primeru izpada povezave do interneta je varnostna kopija nedosegljiva, pa tudi drugače je hitrost prenosa kopije pogojena s hitrostjo vaše internetne povezave.

4. Shranjevanje v arhivu MAT3

Za konec naj vam predstavimo še možnost shranjevanja v arhivu MAT3. Podatke v skladu z dogovorom enkrat letno, mesečno ali tedensko iz vaše lokacije prenesemo na naš NAS ali RAID trdi disk, kjer so na varnem shranjeni. V arhivu so podatki kriptirani in tako zaščiteni pred zlorabo. Podatki so vam na voljo praktično takoj, hkrati pa je varnostna kopija shranjena na povsem ločeni lokaciji od vaše, kar je tudi pomemben dejavnik varnostnih kopij. Storitev je namenjena predvsem posameznikom in manjšim podjetjem, ki nimajo urejenega svojega varnostnega kopiranja. Uredi se lahko tudi varnostno kopiranje na vaši lokaciji v vaš NAS ali drugi diskovni sistem.

Na koncu naj omenimo še en pomemben dejavnik vsakega varnostnega kopiranja, to pa je preizkus varnostne kopije. Nič ni namreč hujšega kot to, da ves čas živite v prepričanju, da so vaši podatki varno shranjeni v varnostni kopiji. Ko pa te podatke krvavo potrebujete, so neberljivi ali pa jih sploh ni. Podatke lahko najenostavnejše preizkusite na drugem računalniku ali preko namenskih orodij. Pri varnostnih kopijah še kako velja rek, da je po toči zvoniti prepozno.

Zato poskrbite za varnostno kopijo vaših dragocenih podatkov že danes, preden bo prepozno.

Ojla, kako lahko pomagamo ?