Prijava in osnovno urejanje vsebine v Joomli

V tem vodiču si lahko preberete osnove CMS sistema Joomla 2.5, zadnja verzija je trenutno 3.9, vendar so osnove podobne. Šli bomo lepo po vrsti, od prijave v urejevalnik sistema, do urejanja člankov in ostale vsebine. Najprej se moramo v urejevalnik sistema CMS sploh prijaviti. To storimo na naslovu www.vasa-domena.si/administrator.

V polji Uporabniško ime in Geslo vpišete podatke, ki ste jih prejeli po zaključku izdelave/prenove spletne strani.

 Po uspešni prijavi se Vam odpre nadzorna plošča Joomle.

 

Za začetek si najprej poglejmo, kje se nahaja večina vsebine na vaši spletni strani. Najdete jo v zgornjem glavnem meniju pod zavihkom Prispevki/Mediji > Upravitelj prispevkov. Lahko pa na nadzorni plošči preprosto kliknemo ikono Prispevki (v prvi vrstici druga z leve).

 

Tam najdemo seznam vseh prispevkov oz. bolje rečeno seznam vseh podstrani (vsebino) vaše spletne strani. Določen del vsebine je lahko še v modulih, katere si bomo pogledali v nadaljevanju. S klikom na posamezni prispevek se nam ta odpre v urejevalnem načinu, kjer ga lahko urejamo. Glavni del prispevka je levo, tam kjer se nam odpre urejevalnik z ikonami, podobnimi tistim v paketu Microsoft Office. Z njegovo pomočjo lahko poljubno oblikujemo besedilo, brez poznavanja HTML kode.

 

 

Za naprednejše posege v obliko prispevka moramo včasih spremeniti pogled urejevalnika v HTML način oz. v prikaz izvorne kode. Ta način vključimo s klikom na ikono <>. Ob preklopu vse ikone urejevalnika zbledijo, ker jih tam ni mogoče uporabljati. Tukaj velja opozoriti še na to, da besedilo iz drugih urejevalnikov (Word, Excel itd.) vedno kopiramo v tem načinu (HTML). V nasprotnem primeru se s kopiranim besedilom prenesejo še vsi oblikovni znaki iz grafičnega urejevalnika (skriti v kodi) in prikaz prispevka ne bo pravilen. Če pa že bo, bo koda prispevka nepotrebno zasvinjana. Oblikovanje besedila potem kasneje opravimo znotraj JCE urejevalnika v Joomli (ko preklopimo nazaj v grafični urejevalnik s klikom na <>). Če besedilo sproti tipkamo (prepisujemo), preklop v ta način ni potreben.

 

 

Ko smo z urejanjem/obliko prispevka zadovoljni, ga s klikom na gumb Shrani ali na Shrani & Zapri tudi shranimo. Obsežnejše prispevke je dobro že med samim pisanjem shranjevati, da jih slučajno zaradi takšnih ali drugačnih dejavnikov ne izgubimo.

 

Glavnina podstrani se torej nahaja znotraj prispevkov, običajno pa je vsaj del vsebine shranjen še v modulih. Tiso lahko postavljeni na različnih mestih na spletni strani. Do vsebine v modulih dostopamo preko glavne orodne vrstice s klikom na Razširitve > Upravitelj modulov.

 

Tu najdemo seznam vseh modulov. Podobno kot prispevke lahko tudi posamezen modul odpremo s klikom na njegovo ime in ga tako urejamo. Če gre za klasičen HTML modul, ki ima besedilno ali foto vsebino, je urejanje enako kot pri prispevklih, torej preko vgrajenega JCE urejevalnika. Spodaj je primer takega modula. Seveda ima spletna stran lahko veliko različnih tipov modulov. Nekateri moduli (ki so povezani s komponentami ali vtičniki) nimajo vsebine, ampak samo nastavitve prikaza, postavitve itd.

 

To bi bilo glede osnovnega urejanja vaše Joomla spletne strani vse. Po končani izdelavi vsake spletne strani prejmete tudi krajša navodila, ki so napisana posebej za vaš primer spletne strani. Vsaka spletna stran ima namreč drugače zasnovano strukturo, drugačne module in ostale elemente. Poleg modulov so bistveni gradniki Joomla spletne strani še vtičniki (Plugins) in komponente (Components). Ti so spet odvisni od strukture in funkcionalnosti spletne strani. O njih mogoče kdaj drugič :).

 

 

Seveda smo vam za kakršnokoli vprašanje ali pomoč vedno na voljo. Če imate težave pri urejanju vaše spletne strani (ali nimate časa), se lahko dogovorimo za vzdrževanje spletne strani in tako tega vodiča sploh ne potrebujete :).

 

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

18 + six =

Ojla, kako lahko pomagamo ?